Celer
Pochází z jižní Evropy. Staří Římané ho používali k okořenění pokrmů. Z listů zhotovovali smuteční věnce. Už tehdy byl zařazován mezi nejpůsobivější afrodiziaka a byla mu přisuzována velká moc. K nám přišel již v raném středověku z Itálie. Hlíznatý celer je oblíben u nás a ve střední Evropě, ale v Itálii, Francii, Španělsku a USA je skoro neznámý a pěstuje se tam celer řapíkatý – možná i proto neumí udělat tu správnou svíčkovou omáčku.
Kromě slibovaného známého vlivu na mužskou potenci.. (o kterém si stejně myslím, že je hodně přeháněný) , je celer zelenina, koření i lék současně. Obsahuje velké množství éterických olejů. Při konzumaci celeru se tyto látky uvolňují při cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech.. a působí antibakteriálně a antimykoticky. Jsou proto účinnou ochranou a dezinfekcí našeho trávicího traktu. Podobně působí i v jiných částech těla - zabíjejí infekce v ledvinách a močových cestách. Celer je významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou velmi důležité pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci jater a střev. Jejich dostatek v těle napomáhá člověku k udržení dobré psychické kondice. Celer působí jak přírodní diuretikum - podporuje tvorbu moči, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla. To je důležité zejména při revmatismu, dně a artritidě.
Listy celeru obsahují velké množství vitaminu C a vitaminy A, K a E. V celeru najdeme i řadu důležitých minerálů - draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód.
CELEROVÁ REMULÁDA V ŠUNKOVÝCH KORNOUTCÍCH
Tento recept vypadá jednoduše, šťavnatě a tím, že je zde majonéza – mohly by se přidat i děti J.
Potřebujete: ½ oloupaného celeru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce kaparů, 1-2 lžíce smetanového křenu, 2 lžíce majonézy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, čerstvě namletý pepř, plátky šunky, hrst rukoly
Postup: celer nastrouhejte nahrubo a dejte do studené vody s citronovou šťávou, ať Vám nezhnědne. Sceďte, nechte okapat a promíchejte s ostatními surovinami. Rozdělte na plátky šunky, přidejte rukolu a zarolujte do kornoutku nebo jinak upravte na talíř. Možná by se šunka dala do remulády i rozkrájet na proužky. K tomu chybí už jen opečená bageta, tousťák, ….
Což třeba HRANOLKY trochu jinak – CELEROVÉ
Jak na to: oloupaný celer nakrájejte na hranolky o síle asi 1,5 cm. Krátce (asi 2 minuty) je povařte v osolené vařící podě. Pak slijte a v hrnci je promíchejte s olejem, kari kořením a posolte. Takto ochucené hranolky rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 220 stupňů asi 30 minut dozlatova. Omáčku k hranolkám už nechám na Vaší chuti a fantazii.
CELEROVÝ PEKÁČEK
Tento recept vypadá snadně a chuť s plísňovým sýrem může být velmi velmi zajímavá.
Postup: předehřejte troubu na 180 stupňů C. 1 celer oloupejte, rozčtvrťte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pokapejte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Rozprostřete na dno zapékací nadoby a zalijte vývarem (ca 300 ml) a pečte ca 45 minut. Pak posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozdrobeným sýrem s modrou plísní (niva a jí podobné druhy). Ještě chvíli zapékejte, aby se sýr hezky rozpustil do celeru.
(Tady mám jen poznámku, dejte si pozor, aby byl celer „vlhký“ a nespálily se Vám horní plátky. Pokud se odpaří vývar, já zkusím přidat k sýru smetanu)
CELEROVÁ POMAZÁNKA
Očištěný, oloupaný a na plátky nakrájený celer maminka nejprve povaří ve slané vodě (ca 17 min.).
Okapané plátky nechává nejprve vychladnout a pak je najemno nastrouhá, osolí, opepří, přidá nadrobno nasekanou mladou cibulku, sladkokyselou okurku, šunku a spojí majonézou nebo tatarkou. Kdo si už zvykl nahrazovat majonézu jogurtem, může to vyzkoušet i zde.
Fotogalerie: fenikl
Tato fotogalerie je prázdná.