Cibule

Cibule je v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Tvoří základ mnoha českých pokrmů a je zpracovávána na tisíce způsobů. Cibuli lze použít i za hranicemi kuchyně. Přečtěte si o ní více.

Všeobecně o cibuli Cibule kuchyňská (latinsky Allium cepa) patří do čeledi liliotvarých. Latinský název cepa je odvozen od slova cibus - pokrm. Její historie sahá daleko do starověku. Patřila do jídelníčku starých Sumerů, Egypťanů, Řeků i Římanů. Předpokládá se, že cibule pochází ze Střední Asie, jiní její původ připisují Íránu, Afghánistánu nebo Pákistánu. Česká cibule získala svůj název z německé slova Zwiebel.

Více než 300 druhů cibule  Existuje více než tři sta druhů cibule. Rozdělují se podle tvaru na zploštělé a kulaté. U kulatých tvarů se cibule dále dělí podle barvy na bílé s nažloutlou až okrovou dužinou a modrofialové.

Příznivé účinky cibule pro naše zdraví Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, například síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vápník, provitamín A, vitamín B1, B2, B3 a vitamín C. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje, vyvažuje činnost žláz. Je bohatá na antioxidanty, čímž brání naše buňky před stárnutím. Je důležitá ke správnému růstu nehtů a vlasů, používá se velmi často také jako afrodisiakum.

Cibule v kuchyni Nalezneme ji v masových pokrmech i omáčkách, připravit z ní lze koláč i dort. Nejzdravější je v syrovém stavu. Čerstvou nať používáme podobně jako pažitku. Za syrova má cibule výraznější chuť, kterou tepelným upravováním ztrácí a naopak postupně sládne. Připravit si z ní můžeme i chutné cibulové víno.

Jak nakrájet cibuli bez slz Při krájení cibule se narušují buněčné stěny a sirné aminokyseliny v reakci s enzymy vytvářejí těkavé sloučeniny, které se rychle rozkládají a jejich složky dráždí oči. Cibuli ovšem můžeme nakrájet, aniž bychom u toho museli uronit slzy. Postačí, když cibuli před krájením vložíme na několik minut do teplé trouby. Doporučuje se také krájet cibuli nožem, který se namáčí do studené vody.

Skladování cibule Nepoškozené cibule skladujeme spletené do copů, věnců, v síťových pytlích nebo rozložené do vrstev v bedničkách na suchém a dobře větraném místě.

Využití cibule za hranicemi kuchyně S rozkrojenou cibulí můžeme čistit obrazy i rámy, lakovanou obuv a kabelky. Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení. Šťáva z cibule lepí velmi dobře papír na kov. Cibulovou žlutooranžovou slupkou lze barvit textil, vlnu i vejce. V dávných dobách se cibule používala k barvení vlasů.

Tak to jsou tak zhruba nejdůležitější moudra o cibuli a nyní – copak si z ní uvaříme?

Začneme tím slibovaným cibulovým vínem. Možná si ho neotevřeme s přáteli, ale zato má léčebné účinky:

Nakrájíme půl kilogramu cibule a v hmoždíři ji rozmělníme najemno. Přes propustnou látku z cibulové kaše vymačkáme šťávu, kterou osladíme 100 gramy včelího medu. Přidáme 250 mililitrů bílého vína, zamícháme a nalijeme do láhve, kterou uzavřeme a uložíme na chladné místo. Cibulové víno působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání.

Také jsme na internetu našly salát z červené cibule, který nám připadal velmi chutný:              

1. Fenykl omyjeme, zelenou nať odřízneme, na jemno nasekáme a dáme stranou. Bulvy rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky. Na pánvi rozehřejeme olej a fenykl na něm na mírném ohni opečeme. Přidáme cibuli a opékáme dalších pět min. Česnek prolisujeme do fenyklu.
3. Rajčata omyjeme a dvě nakrájíme na osminky, zbylé dvě na kostičky a s polovinou tymiánu, petrželkou a trochou sekané fenyklové natě přidáme do pánve. Prikryté dusíme 5 min.
4. Ochutíme citronovou šťávou a pepřem, osolíme. Na dušenou zeleninu položíme osminky rajčat a krátce ohřejeme. Pokrm rozdělíme na talíře a po sypeme sekanou fenyklovou natí a tymiánem.

A ještě přidám svůj oblíbený recept na zjednodušenou francouzskou cibulovou polévku:                                  

6 středně velkých cibulí nakrájíme na kroužky a v hrnci vaříme do měkka s 6 bobkovými listy, tymiánem, novým kořením, stroužkem česneku. Nakonec přidáme i čerstvou nasekanou petrželku. Toustový chléb zapečeme v troubě s plátkem sýra. Ten vložíme na talíř nejdříve a pak ho zalijeme horkou polévkou.

A na cibulový koláč:  

Asi 10 cibulí nakrájených na kolečka a 20 dkg slaniny osmažíme do růžova. Do směsi vmícháme šlehačku, 3 vejce, sůl, pepř a muškátový květ. Vychladlou směs dáme na  plech s vyváleným listovým těstem, zasypeme sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě.