Papriky
Paprika pochází ze střední Ameriky z jižního Mexika, odkud ji do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus se svou výpravou. Tímto červeným práškem domorodí Indiáni kořenili své jídlo a opojné nápoje. Nejdříve se začala pěstovat ve Španělsku, odkud se dostala do Maroka a dál na Blízký východ. Dnes se nejvíce papriky pěstuje ve Španělsku a Maďarsku.
Do Maďarska papriku přivezli Turci, kde zdomácněla natolik, že se stala hlavním kořením maďarské národní kuchyně a její pěstování nedílnou součástí maďarského zemědělství.
Paprika je velkým zdrojem vitaminu C, provitaminu A, dále obsahuje vitaminy B1, B2, niacin, kyselinu listovou, vitamin E, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jód. Zelené papriky obsahují dvakrát více vitaminu C než pomeranče o stejné váze, červené papriky dokonce třikrát více. Rostlinným barvivem paprik je bohatě obsažený karoten, který brzdí proces stárnutí, chrání sliznice, posilňuje buňky a podporuje dobrý zrak.
Vitamín C se z papriky nevytrácí ani tepelnou úpravou. Červená paprika obsahuje devětkrát více betakaroténu a dvakrát více vitamínu C než zelená. Slupka papriky bývá někdy těžko stravitelná, ale díky ní má paprika dlouhou trvanlivost.
Pálivost papriky způsobuje alkaloid kapsaicin, který posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá při žaludečních a střevních infekcích. Pálivá paprika je dráždidlo a silně stimuluje zažívací ústrojí.
Ve světě se pěstují stovky odrůd, které se liší svými vlastnostmi i účelem využití. Ze zeleninové papriky v západní Evropě (Španělsko, Itálie, Francie, Belgie, Holandsko) jsou nejvíce rozšířené tlustostěnné masité odrůdy – zelené, červené, oranžové, kdy zelené papriky jsou vlastně nedozrálé červené či žluté plody. V Maďarsku a na Slovensku jsou nejoblíbenější velkoplodé, světlezelené odrůdy špičatého tvaru. V obchodech bývá označována jako „paprika bílá“.
Kořeninová červená paprika se na evropském kontinentě nejvíce pěstuje v Maďarsku a ve Španělsku.
Zeleninová paprika je často využívaná jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Čerstvě nakrájená do salátů nebo jako příloha k masu, dále na plnění masem nebo zeleninou, je možné ji grilovat vcelku, nakládat do oleje nebo dusit do leča i do polévky.
Pro výrobu koření se zralé plody papriky nejdříve usuší a pak se melou. Na koření se používá jak paprika roční, tak i jiné druhy s vyšším obsahem pálivých látek např. papričky chilli.
Svlečené papriky: pro tuto pochoutku používám "tlustostěnné" červené papriky
Papriky dám do trouby a docela peču tak na 2OO stupňu. Během pečení je obracím a sleduji, jak se jim nafukuje a opéká slupka. Když se viditeně oddělí od masité části, jsou hotové – vložím je do mísy s vodou a na chvíli přiklopím. Pak přichází neoblíbená část přípravy. Papriky se musí zbavit jadýrek a slupky. Je to docela „piplačka“, ale bez ní to nejde. Ještě teplé papriky rozložím, potřu rozetřeným česnekem, posypu kořeněnou solí, provensálským kořením, nastrouhaným balkánským sýrem a pokapu olivovým olejem. Pokud je výjimečně nesním hned při ochutnání, tak nejlépe chutnají trochu uleželé a hlavně vychlazené – jako příloha k masu, předkrm, na rozpečené tmavé pečivo!! Mňam!
A jeden recept ala Martina na plněnou papriku
Co budeme potřebovat: Papriky dle členů rodiny – u nás 4, mleté maso na naplnění paprik tak cca 1/5 kg, balkánský sýr 150 g (může být i jiný dle chuti, ale mě se osvědčil tento) – maso už nesolím, koření čubrica – nejlépe drhnutá – mletá není tak dobrá – nebo jiné koření dle vlastní chuti, česnek, cibule tak 2-3ks, čerstvá rajčata- spařená a sloupnutá nebo rajčatové pyré nebo i rajčata loupaná v plechovce – já dávám více – máme rádi hodně sosu – dávám dvě větší plechovky rajčat loupaných a dvě malé konzervy pyré.
Mleté maso si v misce smícháme s rozdrceným česnekem, balkánským sýrem (stačí rozdrolit) a čubricou. Očistíme si papriky a plníme je připravenou masovou směsí. Do zapékací misky nakrájíme cibuli, přidáme česnek na plátky, dále přidám trochu čubrici a samozřejmě rajčata a pyré dle chuti. Poklademe naplněnými paprikami, přiklopíme, zapékáme v troubě tak na střední stupeň.Pečeme dostatečně dlouho, aby se mleté maso upeklo a nakonec odklopíme misku aby se papriky hezky opekly a z rajčat a pyré byl hustší sos. My si tuto mňamku dáváme s opečenou čerstvou bagetkou, ale může být i rýže, nebo co máte rádi.
Pikantní papriky s rozpečeným sýrem
Pokud budete podávat papriky jako hlavní jídlo, tak ingredience zdvojnásobte.
Ingredience: 2 červené papriky, 1 žlutá paprika, 250 g sýra haloumi, nakrájeného na 6 dílů (lze ho nahradit mozzarellou, jadelem, nebo sýrem feta)
Dresink: 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička zbavená semínek, hrst petrželky – vše nasekané a smíchané se šťávou z 1 citronu, 3 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi opražených piniových oříšků, solí a pepřem.
Postup: Rozpalte troubu na 200°C. Papriky omyjte, rozpulte a zbavte semeníku, ale stopky jim ponechte. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení řezem nahoru, osolte, popepřete a pokapejte trochou oleje. Pečte 10 – 15 minut, doku nezačnou měknout. Pak do každé papriky vložte kousek sýra a ještě zapečte pod grilem, dokud se sýr nerozpustí.
Metličkou prošlehejte všechny suroviny na dresink a podávejte ho k paprikám.
!!!Kdo nemá rád pikantní jídlo, tak stačí vynechat chilli papričku a je to verze vhodná i pro děti!!
Dobrou chuť!