Patizon
Patizon patří do skupiny tykví. Před tepelnou úpravou určitě oloupejte, neboť pozdější loupání třeba obaleného a osmaženého patizonu nikomu nedoporučuji.
Co můžeme z patizonu uvařit. My vyzkoušely obalit v těstíčku - nebylo to vůbec špatné a ještě jeden recept a to patizon na smetaně.
na cibulce podusíme patizon, zasypeme paprikou a dusíme do změknutí - potom zalijeme zakysanou smetanou s trohou mouky na zahuštění a je hotovo - podáváme s brambůrkem.
Pokud máte rádi kopr, tak jsem ještě objevila jeden recept a to Dušený patizon na smetaně s česnekem a koprem:
Jak na to?
připravte si jeden patizon, česnek dle chuti, trošku citronové šťávy a vinného octa, sůl, pepř bílý, čerstvý, nebo mražený kopr a zakysanou smetanu.
Patizon si oloupejte a nakrájejte na kostičky. V kastrolu podlijeme a chvilku podusíme - pozor opravdu jenom chvilku - aby se z toho nestala kaše. Poté zakápneme citronovou šťávou a vinným octem, osolím a opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trochu kysané smetany - jenom tak, aby se v tom kostičky patizonu rovnoměrně obalily. Poté to celé prohřejeme a odstavíme z ohně a přidáme kopr. Před podáváním nechte chvilku odležet.
Jako přílohu můžete použít třeba plátek masa, nebo brambory, nebo chléb, nebo to prostě jezte jen tak.....
DOBROU CHUŤ!!!