Řapíkatý celer

Řapíkatý celer,  jak název napovídá, se skládá z řapíků, neboli žeber (ribs) které u vzrostlého celeru mohou dosahovat délky až 40 cm. Ve středu je tak zvané srdíčko (celery heart), které je křehčí a které se používá k ozdobě jídel a nápojů. Při nákupu vybíráme celer zakončený jasně zelenými a neovadlými listy které ale odřízneme (usušte je a použijte jako koření). Celer zabalíme do plastikového filmu nebo do papíru a uložíme v ledničce kde nám vydrží asi týden. Podle potřeby odlamujeme řapíky a zbytek celeru opět dobře zabalíme.                                                                                      

 Žebra vzrostlého celeru, pokud je podáváme vcelku, musíme ale oškrábat, lépe řečeno zbavit "vousů".Na řezu žebra, uchopíme mezi palcem a nožem konec vousu a stáhneme ho dolů.

 V kuchyni používám listové řapíky do polévek- nejraději snad do všech, do čerstvých salátů, ke grilovaným a dušeným masům. Vyzkoušejte ho použít například tam, kam byste daly pórek nebo jen syrový, nakrájený na proužky a namáčený v nějakém dipu – tedy omáčce s jogurtovým (majonézovým) základem.   

Je velmi zdravý. Obsahuje vysoké množství kyseliny askorbové, betakarotenu, rostlinných hormonů, bílkovin a minerálních látek - fosforu, železa, vápníku, hořčíku, sodíku a vitamínu B1, B2, PP a éterické oleje. Celer má posilující vliv na činnost ledvin, je vhodný při revmatismu a dně. Doporučuje se při nervových slabostech. Zvyšuje stejně jako petržel činnost pohlavních žláz.

Zkuste třeba tento okouknutý recept:                                                                

1 větší řapíkatý celer, 150 g čedaru, 4 lžíce strouhanky, máslo na vymazání pekáčku, sůl, pepř Celer rozeberte, oloupejte a nakrájejte na špalíky. Vložte do vroucí osolené vody a krátce jej povařte. Okapaný celer naskládejte do máslem vymaštěného pekáčku, posypte strouhankou, strouhaným sýrem a pepřem. Vložte do předehřáté trouby a zapečte.

 

Smažený řapíkatý celer

Zkuste si řapíkatý celer připravit smažený, je velmi zajímavý.

450 g řapíkatý celer, ½ ks citronu, sůl, mletý pepř a olej na smažení

trojobal: 3 ks vajec, 60 g strouhanky

Postup:

Očištěné a omyté řapíky celeru nakrájíme na 7 cm dlouhé dílky, které uvaříme ve slané vodě. Necháme okapat a zakapeme citronem.

Potom je osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové položíme na papírové utěrky, odsajeme přebytečný tuk.

 

Skvělý salát z řapíkatého celeru

celer řapíkatý, tři jablka, 200 g zakysané smetany, 100 g majonézy, 100 g rozinek, 100 g sekaných vlašských ořechů (či slunečnicových semínek), sůl, pepř.

Odstraňte listy a jednotlivé řapíky celeru omyjte, nakrájejte a vložte do mísy. Jablka taktéž omyjte, odstraňte jádra, nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte smetanu i majonézu a promíchejte. Pak nasypte rozinky a ořechy. Dle chuti osolte, opepřete a vše opět promíchejte. Mísu se salátem přikryjte potravinovou fólii a na půl hodiny vložte do ledničky. Potom podávejte nejlépe k pečenému či grilovanému masu (kuřeti).