Římský salát
Kdo nevíte, jak na něj, vyzkoušejte z něj udělat: „salát CAESAR“:
Správný a jediný přípustný je právě římský salát, dále budete potřebovat krutony z bílého chleba, citron, ančovičky, sůl, parmezán namletý i nahoblovaný, hořčice dijonská, žloutky, pepř, olej.
Salát se rozebere na listy a natrhá na kousky. V misce rozmícháme dresink: 2 žloutky, dijonská hořčice, citronová šťáva, nasekáme pár ančoviček a přiléváme olej za stálého míchání a nakonec ještě mletý nebo drcený parmezán.
Na pánvi s olejem a nadrceným česnekem si zatím uděláme česnekové krutony. Na salát nalijeme dresink (který je hustší) a tím obalíme všechny listy – takže promícháme klidně rukama, abychom snad některý lísteček neošidili. Těsně před podáváním vmíchneme krutonky a posypeme parmezánovými hoblinkami.
Tak toto je základní příprava původního „Caesaru“, ale pokud si ho dáte v restauraci, často v něm najdete i další obměny – opečené kuřecí nebo krůtí masíčko, slaninu, nějakou další zeleninku atd. a možná, že už máte dávno svůj oblíbený recept. Tak si krásně pochutnejte!