Růžičková kapusta
Matně tušíme, že z kapusty někteří z Vás nadšení nejsou. Chyba! Nechceme Vám měnit chutě, ale zkuste vzít na milost tuto její malinkou sestřičku. A když se jí trochu pověnujete J nemusí chutnat jako rozvařená blátivá koule plavající v polévce.
Jdeme do toho s Vámi!
Zkušení radí – vařte jen nejnutnější dobu k tomu, aby změkla. Když změkne příliš, změní se právě v onu pověstnou kaši a už si nepochutnáte. Můžete ji vařit, dusit, smažit i opékat. Začněte s ní třeba jen jako s „volitelnou“ přílohou a protože ji nechcete převařit, jste s ní hotovi za chviličku.
Pro recepty jsme si došly opět do našeho oblíbeného časopisu, pavlovům reflex se rozběhl spolehlivě při pohledu na 1.obrázky a my už ani nemusely hledat dále.
OPÉKANÉ KAPUSTIČKY NA WOKU:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 500 g kapustiček, očištěných a nakrájených na plátky
- 6 kousků sušených rajčat v oleji, odkapaných a nakrájených na proužky
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Rozpalte wok nebo velkou silnostěnnou pánev. Vlijte olej a krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi, aby se jím horké dno stejnoměrně pokrylo. Vsypte česnek, jednou promíchejte a přisypte naráz všechny kapustičky. Za stálého míchání je opékejte asi čtyři minuty, aby trochu zvláčněly, ale zároveň zůstaly křupavé.
Vmíchejte rajčata, citronovou kůru (jen poznámka: pokud nepoužíváme neošetřené citrony, tak jejich omytí nestačí, aby byla kůra „použitelná“) a šťávu. Za stálého míchání ještě asi třicet vteřin opékejte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.
KAPUSTIČKY ZAPEČENÉ SE SÝREM
- 1 kg růžičkové kapusty, očištěné
- 200 g mozzarelly, nakrájené na kousky
- 200 g blaťáckého zlata, nakrájeného na kousky
- sůl a hrubý pepř na dochucení
- trocha olivového oleje
Kapustičky pět minut povařte v osolené vodě a ihned propláchněte studenou. Překrojte napůl, naklaďte spolu se sýry (samozřejmě, že sýr volte podle své chuti – my si neodpustíme třeba pikantní gorgonzolu) do pekáčku, opepřete a zakápněte olejem. Pečte deset až patnáct minut při 180 °C, aby se sýr roztavil.
KRÉMOVÉ KAPUSTIČKY
- 750 g růžičkové kapusty
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 8 plátků anglické nebo sušené slaniny, pokrájené na nudličky
- 200 g konzervovaných kaštanů, nahrubo pokrájených
- 6 lžic husté zakysané smetany
1 Vhoďte kapustičky do vroucí osolené vody a vařte 8–10 minut doměkka. Slijte a zchlaďte v ledové vodě.
2 V nepřilnavé pánvi opékejte slaninu asi čtyři minuty dokřupava. Přidejte kaštany a míchejte, až začnou zlátnout. Ztlumte oheň, přisypte kapustičky a vlijte zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a míchejte, až smetana trochu zhoustne a stejnoměrně kapustičky obalí.
S konzervovanými kaštany samy zkušenost nemáme. Před létem jsme je koupily v Tescu s tím, že je do něčeho použijeme, ale zatím se nenaskytla příležitost. Chuť pečených kaštanů nám připomíná upečená dýně hokaido, tak to bude možná jednodušší alternativa, pokud by měl recept ztroskotat na kaštanech.
KAPUSTIČKY SE SLANINOU
Kapustičky očistíme a rozpůlíme a rozpůlené části důkladně osolíme. Poté rozpustíme máslo a rozpůlené kapustičky řezem dolu na něm orestujeme na středně silném plameni asi tak 3 minutky. Poté je obráťíme a necháme je na úplně nejmenším plameni dojít, asi tak 5 minut, pod pokličkou.
Další úprava je již na Vás. Nejlepší jsou s opečenou slaninkou. Nebo si uvařte pár brambor a zapečte je se sýrem dle Vaší chuti.
BRAMBOROVÝ NÁKYP S KAPUSTIČKAMI
Potřebujete: ca 800 g brambor, 300 g růžičkové kapusty, 2 dl smetany, 4 vejce, 120 g uzených krůtích prsou (přesně pro tento případ jsme na svých cestách objevily obchod s čerstvým krůtím masem na cestě z Uhříněvse do Říčan, pokud budete mít cestu okolo, určitě se stavte – právě krůtí uzené je zde skvotné! Ale dobrá šunka asi také stačí), 80 g lučiny, sůl, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy.
1)brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, propláchněte studenou vodou, nechte okapat. Pak je nasypte do hrnce s vroucí osolenou vodou a nechte přejít varem. Nasypte do síta ať okapou.
2)kapustičky očistěte, rozkrojte na poloviny a krátce spařte ve vroucí osolené vodě. Ihned je zase zchlaďte ve studené a nechte také okapat.
3)bramborové plátky opatrně smíchejte s vejcem se smetanou a lučinou, osolte.
4)polovinu dejte do vymazané a vysypané zapékací formy, poklaďte polovinami kapustiček, posypte nudličkami uzeného masa a zakryjte druhou polovinou směsi.
5)vložte do vyhřáté (160° C ) trouby a nákyp upečte dozlatova.