Višně

Jsou ovocem dosti výrazné chuti, kterými se určitě nepřejíte (i když, kdo ví?), ale po kterém rádi sáhnete, když pečete. Také je z višní jedna z nejlepších zavařenin – tu vážně doporučuji, přijemně nakyslá a přitom sladká. No a jejich kombinace s čokoládou ……

Na slovensku jsem objevila nabídku makového štrůdlu s višněmi. Přesto, že jsme měli plná „bříška“, tuto sladkost jsme s chutí vyzkoušeli všichni. Výtečný. Prohledala jsem opět kuchařské servery, abych na něj našla recept, ale našla jsem několik variant. Nabízím 2 z nich – vyzkoušejte buď tu jednodušší nebo možná tu jistější.

Recept na tažený štrůdl (jen pro jistotu, pokud byste si ho chtěli vyzkoušet), jinak můžete použít i hotové listové těsto:

800 g hladké mouky, 1 menší vejce + 1 žloutek, 100 ml vlažné vody,  2 lžíce oleje, 1 lžíce octa,  špetka soli, rozpuštěné máslo na potření.

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek. K vejci přilijeme olej, osolenou vodu a ocet a vše promícháme vidličkou.

2. Od středu začneme zpracovávat nejprve nožem nebo vidličkou a potom rukama měkké těsto.

3. Je-li těsto příliš suché, přidáme trochu vody, v opačném případě trochu mouky.

4. Těsto přendáme na pracovní plochu. Zpracováváme a hněteme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé, pružné a nelepivé. Těstem občas bouchneme o pracovní plochu a vytáhneme ho do výšky.

5. Z těsta utvoříme bochánek, položíme ho na pomoučenou pracovní plochu a přikryjeme nahřátou mísou nebo hrncem. Necháme přikryté půl hodiny odpočinout.

6. Přes hřbet ruky těsto vytáhneme asi na velikost talíře nebo ho rozválíme na vále a placku přeneseme na čistou velkou pomoučenou utěrku (ubrus) a těsto potřeme máslem. Lehce si jím namažeme i hřbety rukou a ruce sevřené v pěst vložíme pod těsto dlaněmi dolů.

7. Plát těsta vytahujeme na rukou od středu rovnoměrně do všech stran a směrů až k okrajům pracovní plochy tak dlouho, až je přes něj vidět vzor na utěrce.
Pokud se stejně jako my perete doma o patky, připravte z této dávky těsta tři kratší záviny.

No a teď ještě jak na náplň? Já vyzkouším tuto, doporučují na ní 200 g máku, ale já určitě zkusím alespoň ze 300 g, aby byl pořádně naplněný (doufám, že to není moc):

Do 1 dl horkého mléka vsypeme mletý mák, lehce provaříme asi 15-20 minut. Pokud by byla směs příliš hustá, přilijeme mléko. Přidáme asi 1-2 lžíce medu (dále dosladíme dle chuti), skořici, případně vanilkový cukr. Směs by se měla dát mazat, pokud je příliš řídká, zahustíme jí strouhaným perníkem.

No a hlavně nezapomeňte posypat již rozetřenou nádivku na těstě vypeckovanými višněni. Kvůli nim to vlastně děláme. Štrůdly zabalíme, potřeme žloutkem nebo máslem. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova.

A ještě abychom byli chytřejší: višně obsahují velké množství jódu, jsou proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla.