Zelené fazolky
Mají své milovníky i odpůrce. Jedni na ně nedají dopustit, jiní je nemohou ani vidět. O čem je řeč? O zelených fazolkách. Kouzlo ovšem tkví v přípravě. Fazolky vyvařené v polévce či v podivné bílé omáčce moc sympatií nebudí. Ale co třeba zkusit je v salátu či jako přílohu ke šťavnatému bifteku?
Prapředek fazolí byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8000 let před n.l. Mezi prvními Evropany, kteří tuto potravinu ochutnali, byl slavný Kryštof Kolumbus. Ten pak tuto potravinu přivezl, a tak se stala součástí i našich jídelníčků.
A jak to spolu souvisí? Zelené fazolky jsou totiž nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i se svým obalem. Samozřejmě se jedná jen o některé odrůdy. Takto se tato luštěnina stala oblíbenou pochoutkovou zeleninou.
Všechny fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny. A tak mají ještě větší přínos pro náš organismus. Obsažené nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky. Při nedostatku bílkovin jsme unavení, nervózní a máme potíže se soustředěním. Vláknina je zase důležitá pro pohyb střev a správné vyprazdňování a tím nás chrání před rakovinou tlustého střeva. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici.
Zvláště vhodné jsou pro pacienty s poruchou jater, protože velký obsah vlákniny dokáže vázat i jedovaté a tukové látky. Díky odvodňovacím účinkům jsou vhodné při léčení urologických potíží.
Zelené fazolky jsou proto součástí mnoha diet, včetně těch redukčních. Jsou nejen zdravé, ale i nízkokalorické (130 kJ/ 100g).
Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny. Požití syrových fazolek (i fazolí) vyvolává silné zvracení a průjem. Buďte proto opatrní, jestliže máte malé děti a pěstujete fazole. Ve snaze vše ochutnat by si mohly přivodit otravu.
Jste-li příznivcem zelených fazolek (nebo se jimi teprve stanete) máte po starostech po celý rok. Teď v létě samozřejmě dáte přednost těm čerstvým, nejlépe z vlastní sklizně. Po zbytek roku se může rozhodnout mezi konzervovanými či mraženými.
Jak poznat v obchodech čerstvé fazolky? Stačí jednu zlomit. Jestliže při přelomení lusknou a prasknou, pak je kupte. Doma pak úpravu moc neodkládejte. Fazolky totiž snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i tolik cenné vitamíny.
A jak na ně? Je to jednoduché. Odkrojte oba konce lusku a potom odstraňte postraní vlákna. Jestliže nejsou fazolky stejně dlouhé, překrájejte je. Pro použití v salátech je nechte delší, pro přílohu je udělejte dlouhé 3 -5 cm. Před úpravou je vždy spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.
Zelené fazolky se hodí do salátů, omáček či polévek. Restované s česnekem či slaninou se tradičně používají jako příloha ke steakům a biftekům. Skvěle v této úpravě také chutnají třeba k pečenému jehněčímu. Můžeme je také připravit spolu s vaječnou omeletou, tak jako to dělají ve Francii. A fazolky na smetaně zná snad každý ze závodní jídelny či školní kuchyně. Najdete je také v řadě zeleninových směsí ať už mražených či sterilovaných.
Dnešní recepet je na salát Nicoise. Je to francouzská klasika, kterou tam dostanete snad v každé větší restauraci.
Salát Nicoise
Suroviny: 500 g malých brambor, 250 g fazolek, 1 konzerva tuňáka (nejlépe v oliv. oleji), 4 vejce, 1 salát dle chuti (ledový, římský, polníček), olivy (nejlépe černé), pepř, sůl
Zálivka - 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa (nejlépe vinného), 1 lžíce hrubozrnné hořčice
Příprava: Brambory uvařte ve slupce doměkka, vejce natvrdo. Fazolky nejprve spařte vroucí slanou vodou, zchlaďte ledovou a potom povařte 8 minut v osolené vodě. Sceďte fazolky, brambory oloupejte. Omyjte salát, natrhejte na kusy a vyložte jimi talíře. Suroviny na zálivku v misce prošlehejte do krémové hmoty. Vlažné brambory smíchejte s fazolkami a zálivkou, podle chuti můžete přisolit, okořeňte čerstvě mletým pepřem. Na salátem vyložené talíře dejte porci brambor s fazolkami, posypete tuňákem. Na každou porci naaranžujte vejce nakrájené na čtvrtiny, doplňte olivami a poprašte znova čerstvě mletým pepřem.
TIP! Nebojte se experimentů! Tuňáka zkuste nahradit ančovičkami a olivy třeba kapary!
Nejraději máme zelené fazolky povařené do měkka a smíchané s opečenou slaninkou (včetně puštěného sosu – lahoda!) a česnekem.
Ale rády zkusíme i my něco nového, třeba fazolky na smetaně:
Čerstvé fazolky očistíme a překrájíme. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Zaprášíme hladkou moukou (asi 1-2 lžíce), zamícháme a přilijeme 500 ml vývaru a přivedeme vše k varu. Přidáme fazolky a uvaříme je doměkka. Přidáme smetanu (200 ml). Fazolky se smetanou dochutíme cukrem, octem a podle potřeby osolíme.
Fazolky se smetanou podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami.
Zapečené zelené fazolky
Suroviny:
250 g zelených fazolek, 300 g brambor uvařených ve slupce, 200 ml zakysané smetany, 150 g tvrdého sýra, 4 vejce, 2 rajčata, cibule, olej, kečup, sůl
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozkrojené fazolky spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme i s rajčaty a cibulí na plátky. Cibuli můžeme zpěnit na oleji. Na dno zapékací mísy dáme cibuli, na ni brambory, osolíme, přidáme polovinu rajčat a vajec a zakapeme kečupem. Nakonec přidáme fazolky, zbylá rajčata a vejce. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou, ve které je rozmíchané zbylé vejce. Posypeme nastrouhaným sýrem a v troubě vyhřáté na 180 st. zapékáme asi 25 minut.
Zelená fazolka na bulharský způsob
Suroviny:
500 g zelených fazolek, 100 g libové slaniny, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, ½ lžičky cukru, sůl a pepř, 2 lžíce červeného vína, 2 zelené papriky
Popis:
Na kousky nakrájenou zelenou fazolku uvaříme, ale musí zůstat křupavá a necháme okapat. Tenké plátky slaniny opečeme dohněda. Slaninu vybereme a mast smícháme s octem, hořčicí, cukrem, černým kořením a červeným vínem. Papriky nadrobno nakrájíme, udusíme doměkka a dáme na nakrájenou fazolku, přidáme opečenou slaninku.